Pályaorientációs tábor

Szervezetünk fő irányvonala a fiatal munkanélküliekkel való foglalkozás, az egészen fiatal 12-14 éves korosztály felé szeretnénk nyitni. Több pályaválasztással foglalkozó szakember szerint a magyar iskolarendszer lehetetlen döntés meghozatalára kényszeríti a felső tagozatos diákokat, mivel a felmérések szerint legkorábban 16 éves kora körül tudja megfogalmazni egy tinédzser, hogy valójában milyen szakmára, munkahelyre vágyik. Az 5 napból álló tematikus tábort kifejezetten azzal a céllal álmodtuk meg, és valósítottuk meg immáron két alkalommal is, hogy a pályaválasztás felé vezető úton közösen tehessük meg az első lépéseket. Bízunk abban, hogy a nálunk megtapasztalt élmények után, a résztvevők, könnyebben választanak számukra megfelelő középiskolát.

 Pályaorientációs tábor 

Pályázati kód: NEA-UN-19-Ö-V

Véget ért a második pályaorientációs táborunk

2019-ben 11 lelkes fiatal közreműködésével vágtunk bele ebbe   az 5 napig tartó izgalmas kalandba. Az első napon jó alaposan körbejártuk a pályaválasztás témakörét és elkezdtük megismerni egymást.

Másnap aztán a nyakunkba vettük a várost. Először a Marzek Kner Packaging Csomagolóanyag-gyártó Kft-hez látogattunk, ahol egy részletes előadás után körbevezetettek minket az üzem területén. Többeknek annyira tetszett a látogatáskor kapott védőruha, hogy le sem akarták venni.

Szerdán délelőtt a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium pedagógusaival jártuk körbe az iskolát, ahol a műhely megtekintése után a tornateremben folytatódott a látóút. A logisztika mindennapi alkalmazásával ismerkedtünk meg mókás ügyességi játékokon keresztül. Végezetül pedig a középiskolákról és általánosságban az oktatási rendszerünkről hallgattunk meg egy érdekes előadást.

Az utolsó előtti nap igen mozgalmasan alakult. A Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központjában a vendéglátóinkon kívül a 7.TV munkatársai is vártak minket. Az eseményről és a táborról híradós anyag készült, a híradás az alábbi linken megnézhető. https://behir.hu/bekes-megye-hirei-hirado-2019-08-08
A bankban egy 5 állomásból álló vetélkedőn vettünk részt. A táborozók két csapatot alkotva (fiúk és lányok csapata) küzdöttek az értékes ajándékért, amit egy széf rejtett. A fiúk csak egy hajszállal maradtak alul, de végül nekik is jutott a lányok által megszerzett ajándékokból. Délután Plesovszki Klára helyi keramikus mester műhelyében megismerhettük a szakma szépségeit és a vállalkozások kihívásokkal teli olykor rögös útjáról is mesélt nekünk a Klára Kerámia tulajdonosa.

A tábor utolsó napján Dévaványára utaztunk.  A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban, természetesen meglestük a túzokot is, Európa legnagyobb repülni képes madarát. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a hangja leginkább a velociraptoréra emlékeztet, de semmiképp nem nevezhető énekes madárnak. Utunkon Szegedi Fruzsina természetvédelmi őr kísért minket, aki nőként úttörőnek számít ebben a férfiasnak mondott szakmában. Megtudtuk tőle, hogy milyen egyetemet kell elvégezni ahhoz, hogy valaki az ő nyomdokaiba lépjen és a természetvédelmi őrök változatos munkájáról is hosszasan és érdekesen mesélt.

Dévaványáról hazafelé még betértünk a Fejedelmi Cukrászdába, ahol a sütemények és fagylatok kóstolgatása közben a tulajdonossal beszélgettünk.

Külön köszönet illeti Tóth Erika önkéntesünket, aki a tábor öt napja alatt mindvégig velünk volt. Ha kellett gyümölcsöt pucolt, vagy társasjátékozott, és mindezek mellett tökéletesen bemutatta nekünk, hogy milyen weboldalakat érdemes felkeresni az iskolaválasztás, pályaválasztás előtt ahhoz, hogy kellően tájékozottak legyünk.

A projekt az Új Nemzedék Központ Békéscsabai Közösségi Tér munkatársainak szakmai segítségével, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg 2019-ben.

 

 

“Mi leszek? Mi legyek?” – pályaorientációs tábor 

Pályázati kód: NEA-UN-18-SZ

Az öt napos tematikus programot, napközis rendszerben valósítottuk meg. A felső tagozatos végzős és iskolát váltó diákok számára játékos formában mu

 

tattuk be a továbbtanulással kapcsolatos tudnivalókat.
Délelőttönként tematikus programok, délután kötetlenebb közös játék. A tábor programjai:

Délelőtti programok:
– Önismeret, a résztvevőkben rejlő titkos erőforrások előhívása
– Merre tovább? Milyen továbbtanulási lehetőségek vannak a városban?
– Egy középiskola titkos élete (Egy fiatal önkéntes és az iskola igazgatójának bevonásával rendhagyó iskolalátogatás)
– Üzemlátogatás (Évről évre próbálunk folyamatosan újítani, és újat mutatni a táborozóinknak)

Délutáni programok:
A közös ebéd után az éppen aktuális téma átbeszélése, élmények feldolgozása. Ezt követően szabad játék. A tábornak helyt adó Andrássy Úti Társaskörben több tágas tér található, és egy igazán tágas és árnyékos udvarral rendelkezik. Egy Xbox és több társasjáték található a házban, amivel tartalmasan lehet eltölteni az időt.

Alapítványunk legfontosabb feladata a karrierépítés és a pályaorientáció segítése. Eddigi tapasztalatink alapján a pályaválasztást egészen fiatalon kell megalapozni, tematikus táborunk megszervezésében ezeket a fontos lépéseket szerettük volna kihangsúlyozni. A gyerekek számára azért volt hasznos ez a tábor, mert kifejezetten fiatalok számára kialakított környezetben, játékos feladatok során ismerhették meg egyéni sajátosságaikat. Bepillanthattak egy középiskola mindennapjaiba, járhattak számukra teljesen idegen munkahelyeken is. Mindemellett, amit szintén nagyon fontosnak tartunk, barátságokat köthettek – úgy a fiatalokkal, mint velünk, az oktatókkal. Megismerhették alapítványunk tevékenységét, és a tábor végeztével bátran fordulhattak, és fordulhatnak máig hozzánk, ha a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatban segítségre szorulnának. Megismerhették az Andrássy Úti Társaskört, ahova elsősorban középiskolás diákok járnak, és ahova hamarosan ők is tartozni fognak.

        

A szülők legalább 5 napig biztonságban érezhetik tini gyermeküket, ráadásul térítésmentesen új tudáshoz juttathatják az iskolaváltás előtt álló gyereküket.

A tábor idején középiskolás diákok számára biztosítottunk lehetőséget, hogy hasznosan töltsék el kötelező közösségi szolgálatukat. Betekinthettek a Karrier Iroda Alapítvány működésébe és tevékenységeibe, és ezáltal új ismeretekkel gazdagodhattak. A tábor végeztével is számíthatnak a segítségünkre. A kisebb gyerekek szemében példaképekké válhattak, mivel lehetőséget kaptak arra is, hogy önállóan bemutathassák azt a középiskolát, ahol tanulnak.

Az első tábor 2018.július 2-a és 6-a között volt.

Keresés az oldalon
Facebook-oldalunk
Támogatóink
Erasmus+ Nemzeti Együttműködési Alap Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő